ДОБРОВОЛЦИ ЗАСАДИХА 3300 КОНТЕЙНЕРНИ ФИДАНКИ КРАЙ С. ЛОКОРСКО

Повече от 3300 контейнерни фиданки от дъб и черен бор засадиха доброволци край с. Локорско в акция за възстановяване на унищожени от корояд горски площи. Над 450 доброволци, подкрепени от служители на Държавно горско стопанство София и ЮЗДП, се включиха в акцията по залесяване през горещия съботен ден. Работата включваше почистване на определените за залесяване площи, изкопаване на дупки, засаждане и поливане на фиданките.

Засадените фиданки са произведени с първата в България автоматизирана поточна линия, доставена от ЮЗДП в рамките на проект LIFEFORHAB, финансиран от програма LIFE 2016 на Европейската комисия. Освен фиданките, ЮЗДП ДП осигури логистична подкрепа за провеждане на акцията чрез предоставяне на инструменти и материали за залесяване, както и на цистерни с вода за поливане на засадените дръвчета.

Възстановяването на унищожената от корояди гора се проведе в партньорство с „Гората.бг – 100 000 садим гора” и в рамките на националната инициатива „Да изчистим България заедно”.

Поради горещото и сухо време, след седмица засадените фиданки ще бъдат полети отново с участието на доброволци и подкрепата на ЮЗДП, за да се повишат шансовете за тяхното прихващане и оцеляване в новия им дом.